De therapie

Analytische therapie: iets voor jou?

Analytische therapie is gebaseerd op het gedachtegoed van de Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung, die ervan overtuigd was dat ons onbewuste een schat aan wijsheid en zelfkennis bevat. Het uitgangspunt is dat veel van onze psychische problemen en uitdagingen voortkomen uit onderliggende, vaak onbewuste, conflicten en patronen.

In deze ervaringsgerichte therapie staat het verkennen en begrijpen van het onbewuste centraal. We richten ons op de kern van jouw problemen, zodat je niet alleen de symptomen aanpakt maar ook daadwerkelijk de oorzaak ervan adresseert. Dit maakt het effectief voor een breed scala aan klachten zoals bijvoorbeeld:

  • Angststoornissen en fobieën
  • Depressie en stemmingswisselingen
  • Burn-out, bore-out en werkgerelateerde problemen
  • Relatieproblemen en moeilijkheden in sociale interacties
  • Identiteitsvraagstukken en zelfontwikkeling
  • (Complex en/of vroegkinderlijk) Trauma en posttraumatische stressstoornis (PTSS)
  • Creatieve blokkades en persoonlijke groei

Analytische therapie is geschikt voor jou als je op zoek bent naar jouw waarheid, je unieke eigenheid wilt ontdekken en bereid bent om met begeleiding jouw diepste gedachten en gevoelens te onderzoeken. Dit helpt je bewust te worden van wie je echt bent en geeft je de kracht om zelfverzekerd keuzes te maken, oude patronen te doorbreken en je beter in je vel te voelen. Een doorverwijzing van de huisarts is niet nodig.

Analytische therapie is minder geschikt als er sprake is van acute psychiatrische problematiek zoals psychose of ernstige verslaving.

Op ontdekkingstocht naar jezelf

De therapie begint met een intakegesprek waarin we een veilige basis creëren voor de rest van de therapie. Dit is een vertrouwelijke omgeving waarin je vrij bent om je gedachten, gevoelens en ervaringen te delen. Samen brengen we jouw klachten in kaart en gaan we op onderzoek uit om te begrijpen waar deze problemen precies vandaan komen. Van daaruit gaan we samen op ontdekkingstocht in jouw innerlijke wereld.

Tijdens de therapie zullen we gebruikmaken van verschillende technieken om dieper in je onbewuste te duiken en verborgen aspecten van jezelf te verkennen. Hierbij kun je denken aan klassiek Jungiaanse technieken zoals droomanalyse, visualisatie en associatie, maar op bepaalde momenten kunnen ook cognitieve of gedragsmatige technieken worden gebruikt. Wat wordt ingezet is afhankelijk van wat jou in deze fase van je ontwikkeling verder helpt.

Door bewust te worden van deze verborgen aspecten, kunnen we inzicht krijgen in de wortels van bepaalde klachten, patronen en gedragingen. Tijdens onze ontdekkingstocht komen we niet alleen de onverwerkte emoties tegen die jou belemmeren, maar ook verborgen schatten die je kunnen helpen om tot bloei te komen. Mijn doel is om een ondersteunende en veilige omgeving te bieden waarin je kunt groeien en veranderen op jouw tempo, naar jouw behoeften en op jouw eigen unieke manier.

Lysis is het Griekse woord voor “ontknoping”. In sprookjes is de “lysis” het besluit van het sprookje, waarin de draken verslagen zijn, de lessen geleerd. Dit markeert het einde van het sprookje, maar ook het begin van een nieuw hoofdstuk in het leven van de held.